Cozonac bicolor cu cacao și cremă de ciocolată
Sursa:
https://savoriurbane.com/cozonac-bicolor-cu-cacao-si-crema-de-ciocolata-extra-pufos-si-moale/
Ingrediente:
Pentru aluatul alb:
- 200 ml lapte gras
- 15 g drojdie proaspătă sau 5 g drojdie uscata
- 30 g zahăr pudră
- 25 g zahăr
- 50 g unt min.82%
- 2 gălbenușuri
- un praf bun de sare
- ½ linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat
- 450 g făină 000
Pentru aluatul maro:
- 225 ml lapte gras
- 15 g drojdie proaspătă sau 5 g drojdie uscata
- 40 g zahăr pudră
- 25 g zahăr
- 50 g unt min.82%
- 2 gălbenușuri
- un praf bun de sare
- ½ linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat
- 400 g făină 000
- 50 g cacao
Pentru crema de ciocolată:
- 75 g unt min.82%
- 75 g ciocolată min 50% cacao
- 20 g cacao
- 50 g zahăr
- extract de vanilie, vanilie sau zahăr vanilat
În plus:
- 1 gălbenuș (sau albuș) + 20 ml lapte rece + 1 praf de sare pentru uns cozonacul
Instructiuni:
Incepeti fiecare dintre aluaturi (alb si maro) separat in cate un bol. In fiecare bol puneti laptele călduț, drojdia și zahărul, omogenizati și lăsati totul pe masă 10 minute.
Adăugati apoi untul topit dar nu fierbinte, gălbenușurile, sarea, vanilia și coaja rasă de lămâie.
Adăugati și făina, respectiv făina și cacaoa cernută în aluatul cu cacao. Frământati aluatul câteva minute cu robotul și apoi acoperiti bolurile cu o folie transparentă și lasati-le la loc călduț timp de o oră (sau până se dublează).
În timp ce aluatul dospeste pregătiti umplutura. Topiti untul, luati cratița de pe foc și adăugati ciocolata rasă.
Amestecati cacaoa cu zaharul, apoi adaugati in cratita, amestecand. Adaugati vanilia, lasati la racit.
Impartiti totul in doua, si aluaturile si umplutura.
Pentru fiecare jumatate de ingredient, intindeti aluatul alb in forma patrata, la fel aluatul maro dar putin mai mic, ungeti cu crema. Taiati in doua, rulati fiecare jumatate pe latura lunga, impletiti sulurile pe hartie de copt, puneti in tava cu tot cu hartie. La fel cealalta jumatate de ingrediente.
Acoperiti cele doua tavi cu folie de plastic, lasati 30-40 de minute la dospit.
Intre timp incalziti cuptorul la 350F pe Convection Bake.
Dupa dospit, ungeti cu amestecul de ou si coaceti 20 de minute la 350, apoi 30 de minute la 325. Daca incepe sa se rumeneasca prea tare, acoperiti cu o folie.
Scoateti complet pe grilaj la racit, neacoperit.
Comments
Post a Comment